Jag sätter mig ner fundersamt i fåtöljen, vad som är en självklarhet för några förkastas av vissa. tyvärr finner vi en rad mängd myter kring uppvärmning inom motocross i Sverige. Känner ni igen detta påstående? Jag värmer aldrig upp jag kör två varv sakta så är jag uppvärmd. Men är man det? är det ett rätt påstående? beroende på vad man ska träna eller tävla kräver man olika typer av uppvärmningar. Man vill få igång rätt processer i kroppen för att kroppen ska vara aktiverad för belastning, så att man inte blir skadad. Det är skillnad på att känna sig varm och att vara uppvärmd. sätt reglaget i bilen på 45 grader och känn dig jättevarm eller ha en uppvärmning på 20 minuter och var uppvärmd. Enorm skillnad på hur man klarar av att köra motocross efter en bra uppvärmning kontra varm bil.

En uppvärmning har som syfte att aktivera de rätta muskelfibrerna som ska användas under arbetet. Det tillkommer även extra ledvätska för att skydda lederna vilket gör att rörelsen kan maximeras under arbete. Tänk er en växellåda utan olja, så är det för musklerna att köra utan uppvärmning. När  du börjar att värma upp ska det ske långsamt och sen stegrande, bara springa 5 minuter räcker inte utan en bra uppvärmning är mellan 15 och 20 minuter lång. Det är även viktigt att tänka på att enbart springa aktiverar inte de muskelfibrerna som ni använder när ni kör. Tänk efter, vilka övningar kan liknas de som när man kör? och baka sedan in de musklerna i uppvärmningen. Varje muskelgrupp behöver minst 2-3 minuters uppvärmning för att vara rätt aktiverad. På SM-tävlingar är det vanligt med att ha med en cykeltrainer som går alldeles utmärkt att använda sig utav för att aktivera benen. Men glöm inte att värma upp överkroppen och armarna också.

Involverat i uppvärmningen ska man också göra aktiv rörelseträning, och det är för att vi inte ska ha allt för stela muskler när vi kör, stela muskler blir lättare en skada om man blir tvingad att gå till ett ytterläge. Och skador är väldigt kontraproduktivt! Vid aktiv rörelseträning är det en riktlinje att göra tio repetitioner per muskelgrupp. Rörelsen ska vara dynamisk, alltså lite gungande.

Vad som många glömmer göra är att förbereda hjärnan inför ett tufft pass. Att vara mentalt förberedd inför någonting är viktigt för att ta ut sig det lilla extra när det gäller. Men att även vara tuff mot sig själv inför utmaningar som kommer gynna en i sin målsättning. Att i förväg ha bestämt vad man ska träna på och genomföra det på rätt sätt skapar ett mentalt lugn och en känsla av kontroll.