För Sveriges motocrossförare det är väldigt vanligt att man springer som en del i sin träning. När vi skriver träningsprogram till personer så inför  även vi i en del löpning. Löpning är en lätt träningsform som inte kräver mer än ett par skor och den fria naturen plus att det ger väldigt bra resultat. Något som vi trycker väldigt hårt på är att vi ska springa med rätt löpteknik. Man kan tro att det är väldigt enkelt att träna löpteknik, men det är som alltid svårt att bryta en teknik som redan är inövad. och tar väldigt lång tid. Men det går att förändra med fokusering på vad man gör.

En annan viktig sak som vi på mx-fys pratar om är rätt hållning, för det är såhär att hållningen och löptekniken kan bli en felbelastningen som i sin tur blir en skada bara för att löpningen utfördes fel. Och vi tränar väl ändå för det att vi ska kunna fortsätta träna efter det att vi inte längre satsar på motocross, eller hur? Vad är då rätt hållning, nu ska vi göra ett experiment. Om du ställer dig upp med armarna rakt ner och blundar. känn att du balanserar på fötterna. Hitta det neutrala läget där du verken tippar bak eller fram. Nu tänk dig att du drar dig själv uppåt i håret och öppna ögonen. Där är din hållning.

Nu när vi har hittat hållningen ska vi försöka tänka på hur vi sätter ner fötterna i marken när vi springer. Vad vi vill åstadkomma är att använda våra senor så mycket som möjligt, så att vi mer eller mindre studsar fram och inte belasta våra vader alldeles för mycket. En annan sak som brukar hända är att landar på hälen och det vill vill inte heller göra. När vi landar på hälen går en stöt rakt igenom hela kroppens leder som inte heller är gynnsam. vad vi istället ska tänka på är att sätta ner foten nästan plant aningen på tårna. för att utnyttja flexibiliteten i muskeln. När vi sedan springer håller vi armarna något böjda nära kroppen och pendlar fram och tillbaka för att få en bekväm hållning.

Hur långa steg ska man då ta? långa eller korta? Vårt största fokus ligger på att springa för att bli bättre motocrossförare. Därför lägger inte vi så stor vikt i hur långa stegen är. det viktigaste är att det ska kännas bekvämt.

Kommentera gärna hur ni gör när ni springer och vart ni tycker bäst om att springa.

 

Se även:

Bli rätt uppvärmd