Vi kan lägga åtskilliga timmar på att träna kvalitéer som vi tror är bra för oss. Men när har man uppnått rätt nivå? Vilket resultat är tillräckligt?  Har vi ex uppnått en tillräcklig benstyrka på 150 kg i knäböj. då finns det ingen mening med att klara av 200 kg. Då är den tiden som vi lagt på de extra 50 kilona onödiga och är bättre spenderade på någon annan träning.

Denna kunskap om tillräckligt uppnådd nivå på träningen, eller vilken nivå som är rimlig för att köra motocross är inte så spridd i Sverige.

Enligt våran mening är det viktigt att inte specificera sig i en idrott för tidigt, utan att bygga en stadig och allsidig fysik först, anledningen till det är för att man inte ska bränna sina chanser för någon annan idrott.  Att förstå att barn inte är vuxna är kanske lätt. Men att förstå att vad skillnaderna är mot vuxna är en annan sak. Det är väldigt viktigt att inte missa rätt fönster. Fönster där man har som störst möjlighet att träna en viss egenskap. Allt för att kunna nå sin egna optimala nivå.

Men alla har inte för avsikt att nå sin optimala nivå, utan istället vill veta att man blivit bättre i de övningarna som är viktiga för att köra motocross.

Vilken träning som är tillräcklig är olika beroende på vilken ålder man har, kön, vilken klass man kör i, och vilken målsättning man har.

Vi följer våran egna kravprofil för motocrossförare med standardiserade tester som har för avsikt att se hur mycket bättre man har blivit, och framför allt att man blivit bättre på det som är avgörande för att köra motocross. Utvecklingen är det som gör att vi fortsätter att pusha oss själva och det är därför viktigt att veta att man blivit bättre.

Testa dig efter våran kravprofil, Kontakta oss på:
Robin@motocross-fys.se
Bill@motocross-fys.se