5 Bra tips för Motocross och Enduro

Skaffa rutiner
För att skaffa rutiner måste man lära sig att planera. Planering är väldigt viktigt när det kommer till att träna för att prestera. Vi utgår alltid från atletens målsättning när vi planerar träningen, och det är för att det ska passa individen. Vi alla har olika förutsättningar till att träna och det måste man tänka på när man planerar. Rutinerna blir sedan att följa det som man har bestämt. Vad ska göras? och när ska det göras? Rutinerna är där för att styra ens liv. Som motocrossförare som vill bli konkurrenskraftig i SM eller EM/VM måste låta sitt liv styras av sina träningsrutiner. Goda rutiner skapar bra förutsättning. Men varför ska man planera in rutiner?

Målsättning
Målsättningen styr din träning, genom att fundera på varför just du tränar kommer du långt med att förstå vad är det som får dig till att göra jobbet som krävs. Denna drivkraft är viktig att ha nerskriven för att den ska få så stort fäste som möjligt. Det kvittar hur stora eller hur små dina mål är, de ska vara viktiga för dig och bara dig. Sätt ett långsiktigt mål och följ sedan det baklänges tills vart du är idag. Det ska finnas ett tydligt samband i stegen mellan vart du är och vad du vill uppnå. Sätt en tid på när det ska vara uppmätt. Ett verktyg som är bra att använda när du skriver dina målsättning är S.M.A.R.T. – Det ska vara Specifikt, Mätbart, Anpassat, Realistiskt och Tidsbestämt.  Tänk smart, så kommer du se tydligare på dina mål.

 

Klicka på bilden för att få träningshjälp

Körning
Alla vet att det är hur bra körningen är det som resulterar i vilken placering man får på en tävling. Därför är det viktigt att träna med kvalité, varje gång! Bestäm i förväg vad du ska träna på och utför det med stort fokus. Detta ska självklart vara i riktlinje med din målsättning. Men varför inte köra ifrån banan med ännu en lärdom i bagaget? Vi tycker att när man ändå är ombytt så kan man träna rätt. och inte spilla tiden med något som inte utvecklar en själv. Jag vill vara tydlig när det gäller att periodisera sin träning, det gäller att träna på olika saker. Det är hur bra våran helhet är som ger oss vårt resultat, hur bra är vi på allt som motocross har att erbjuda? Vi kan träna på vara först ner i startsvängen efter starten, men har missat helt hur vi ska ta en kurva i hög fart efteråt.då kommer resultatet självklart att vara sämre än om vi hade kunnat ta svängar i hög fart. Skriv ner en planering för vad du ska träna på i en månad. Tex: Starter, Speed, Distans eller Kurvor. för det är inte gynnsamt att enbart träna något utav det. utan det är helheten som ger en resultat.

Träning
När vi kör motocross använder vi hela våran kropp. Därför gäller det att träna hela våran kropp och träna hela våran kropp på ett så rätt sätt som möjligt. Det hjälper dig inte att köra spinning hela vintern och tro att helheten blivit bättre. Motocross är extrem sport som genererar väldigt mycket trötthet i hela kroppen. Därför måste du träna så att din kropp står emot denna trötthet. Många tror att denna trötthet beror på att hjärtat inte klarar av belastningen och då tror att måste man springa mer. men så är inte fallet. När vi har vår funktionella träning i Landskrona så har vi inte tränat hjärtat genom att springa på 2 år. Löpning är inte det som är den bästa medicinen som alltid ska till, utan löpning är enbart ett sätt att träna. Löpning kräver också att man tränar styrka vid ett annat tillfälle eftersom att man inte orkar köra det efteråt med rätt kvalité. Målet med träningen bör vara att träna med kvalité och inte att man måste träna mer och mer. Först och främst är kvalitén det som gör skillnaden mellan att vara kvar på samma ställe och att nå sina mål.

Kost
När vi kör motocross får vi en väldigt hög puls, men man kanske inte alltid känner av det. Men tro mig, använd pulsmätare så kommer ni att se! De energiprocesser som används ska baseras på mestadels kolhydrater och inte på fett. En dag med körning kan förbränna ca 4000 kcal. Därför är det viktigt att fylla upp med kolhydrater under och även efter körningen. För en motocrossatlet är det bra att få i sig lite snabba kolhydrater mellan passen och långsamma kolhydrater efteråt. De snabba hjälper dig att fylla på musklerna fortare och är därför bättre för att man ska hinna bli återhämtad till nästa träningspass/heat. Snabba kolhydrater räknas som frukt, yoghurt och vitt bröd. Åter igen planera när ni handlar så att ni får mer er vad som behövs för att utföra eran träning på bästa sätt. Och tänk på att det är under vila som våra kroppar anpassar sig efter den nya belastningen.